AI tekstschrijver singularity

Neemt AI ons werk als tekstschrijver over?


‘Natuurlijk kan een computer geen creatieve teksten schrijven…’ Waarschijnlijk ben ik niet de enige met deze gedachte. Om een goede tekst te schrijven, heb je immers kennis van het onderwerp nodig. Context. Een eigen stijl. En nog veel meer eigenschappen waarmee je van een stel woorden een goede tekst maakt. Toch denk ik dat ik de vraag uit de titel over een aantal jaar anders ga (of moet) beantwoorden. AI neemt ons werk als tekstschrijver over. Dit is waarom.

The Singularity is Near

Om je mee te nemen in mijn gedachtegang, moet ik beginnen bij de Singularity. Zoals wel vaker gebeurt als je tekstschrijver bent, kwam ik met dit onderwerp in aanraking via een opdrachtgever. Innovatiebureau Hello New Day wilde een blog schrijven over Singularity. Tot op dat moment had ik nog nooit van deze term gehoord.

Daarom ging ik op onderzoek uit. En ik kan alvast verklappen: hoe meer ik las, hoe meer ik overtuigd raakte van het feit dat mijn werk als tekstschrijver overgenomen wordt door artificial intelligence (AI). Weliswaar in de toekomst, maar niet de verre toekomst.

Wat is Singularity?

Singularity is een punt in de toekomst waarop kunstmatige intelligentie zo slim is, dat het ons complete wereldbeeld verandert. Op dit moment geloven we als mensen nog dat wij de intelligentste wezens zijn. Hier is ons hele doen en laten op gebaseerd. Als AI slimmer wordt dan wij, moeten we deze denkwijze veranderen. Dat punt is de Singularity. In dit artikel lees je een uitgebreide toelichting (Engels).

Wanneer vindt de Singularity plaats?

AI die slimmer is dan de mens. Het klinkt eerder als een film van iemand met een rijke fantasie dan als een realistische beeld. Toch geloven futuristen en wetenschappers dat dit al in 2045 gebeurt. Sommigen denken eerder, anderen later. Maar over één ding zijn ze het eens: het gaat gebeuren.

Hoe ze op dit jaartal uitkomen? Daarvoor moet je begrijpen wat exponentiële groei is. Wie vroeger wiskunde heeft gehad, kent vast wel die tabellen waarin een lijn plat begint, en opeens hard stijgt. Op onderstaand plaatje de groene lijn:

Exponentiële verbanden

De theorie is dat technieken zoals AI zich ontwikkelen volgens een exponentieel verband. Ze beginnen langzaam, maar verdubbelen zich daarna razendsnel.

AI als tekstschrijver

Stel dat we qua kunstmatige intelligentie voor tekstschrijven nu op 1% zitten van wat er mogelijk is en dit elk jaar verdubbelt, dan neemt AI over 7 jaar onze baan over. Dat is snel. Heel snel. Maar zelfs als deze verdubbeling elke drie jaar plaatsvindt, dan praten we over 21 jaar. Jaartal: 2042. Is dat realistisch?

Om te checken hoever AI nu is, nam ik de proef op de som. Dat deed ik met de AI-schrijver ML6, GPT2. Laten we ook hier eerst beginnen met wat achtergrondinformatie.

Wat is GPT(2 of 3)?

GPT staat voor Generative Pretrained Transformer. Het is een model van OpenAI dat op basis van een stuk tekst dat je zelf invoert, een nieuwe tekst maakt. Voorbeelden zijn samenvattingen, vertalingen en zelfs blogs. De derde en meest recente versie is de meest uitgebreide, maar is (voor zover ik kon vinden) nog niet beschikbaar in het Nederlands. De tweede versie wel, dus daar ging ik mee aan de slag.

Tekst uit GPT2

Het onderwerp waar je over schrijft, kun je helemaal zelf kiezen. Ik probeerde een tekst te maken over – jawel – tekstschrijven. De eerste alinea typte ik zelf, wat daarna volgt is het werkt van AI.

Hoe word je tekstschrijver? Daar is meer voor nodig dan kennis van de Nederlandse taal. Het is bijvoorbeeld handig als je een eigen schrijfstijl hebt. En als je je moeilijke onderwerpen makkelijk eigen maakt. Wat zijn de 5 eisen waar een goede tekstschrijver aan moet voldoen? We zetten ze op een rij:

teksten op je website zijn belangrijk voor je lezerspubliek. De meeste teksten die een goede tekstschrijver maakt, kun je beter onthouden. Een goede tekstschrijver is een persoon die je goed begrijpt, heeft vertrouwen in je publiek en heeft een goede smaak. Een goede tekstschrijver moet je begrijpen, laten voelen en er vervolgens uit halen. Het is een vakgebied waar je veel van leert. Je moet goed nadenken over jouw teksten en het juiste advies krijgen. Een goede tekstschrijver helpt je om te zetten in een duidelijk verhaal. Dit is de tweede stap die je moet zetten in een goed geschreven verhaal. Het is belangrijk voor je lezers om meer inzicht te krijgen in jouw inhoud en het juiste advies te krijgen. Een goede tekstschrijver helpt je om je bezoekers te inspireren, om te kiezen voor een nieuwe tekst, of om je verhaal te vertellen.

Tja, wat zal ik ervan zeggen? Aan de ene kant ben ik onder de indruk, omdat er inhoudelijke dingen in staan die echt kloppen. Goede teksten zijn inderdaad belangrijk voor je lezers en een goede tekstschrijver helpt je inderdaad om je bezoekers te inspireren.

Aan de andere kant kan ik zo’n tekst echt niet publiceren alsof ik ‘m zelf geschreven heb. Het staat vol met stijlfouten, zinnen die niet kloppen en de tekst gaat inhoudelijk gezien nergens heen. Ook de afwisseling tussen zinnen is ver te zoeken.

De kans is groot dat de nieuwere versie van het model hier al veel beter in is. Op de website van OpenAI bekijk je voorbeelden van wat het GPT3-model allemaal kan.

Hoe ver is AI als tekstschrijver?

Zoals je ziet is het wel mogelijk om met hulp van AI een tekst te schrijven, maar laat de kwaliteit nog te wensen over. Om het interessant te maken voor bedrijven om AI te gebruiken, moet dit op zijn minst een simpel artikel kunnen schrijven waar je zelf alleen nog de eindredactie voor hoeft te doen.

De grote vraag is echter niet of het NU kan, maar op hoeveel procent van de mogelijkheden we zitten. Vanuit daar kunnen we namelijk gaan rekenen met de theorie van exponentiële groei. Hoewel het lastig is om een percentage te geven, denk ik wel dat deze AI-tekst voor 5% aan mijn verwachtingen voldoet. Ik kan hem niet zo gebruiken, maar stel dat ik totaal inspiratieloos was, dan is het wel een goede basis om mee aan de slag te gaan.

Wat denk ik zelf?

Voor simpele blogs houd ik de kans dat AI mijn werk overneemt zeker voor mogelijk. Als je ervan uitgaat dat de genoemde 5% zich elk jaar verdubbelt, zelfs al binnen 5 jaar.

Maar er zijn ook teksten waarvoor ik dit voorlopig nog niet zie gebeuren. Iemand interviewen en de input uitwerken tot een goed lopend verhaal, vraagt om veel meer vaardigheden dan alleen schrijven. En hoe doe je dat met nieuws? Als iets net gebeurd is, kan AI hier nog niet op basis van bestaande tekst een artikel over schrijven. Dit moet een mens doen.

Wat wel reële mogelijkheden zijn, is dat je deze teksten niet meer volledig zelf hoeft te schrijven. Je zet de input in een document, stopt dat in het model en krijgt een keurig geschreven tekst terug. Misschien dat je her en der nog wat moet aanpassen, maar het grootste werk is dan al voor je gedaan. Het zetten van deze stap hoeft in mijn ogen geen jaren meer te duren.

Hoe ziet de toekomst van tekstschrijven eruit?

Met alle ontwikkelingen op het gebied van AI in mijn achterhoofd, denk ik dat mijn werk als tekstschrijver in de toekomst zeker gaat veranderen. Misschien neemt AI ons werk nog niet over. Daar is het simpelweg nog niet ver genoeg voor. Maar het kan wel de manier waarop we werken, compleet veranderen.

En dat biedt volop kansen. Hoe handig is het immers als je binnen een uur een blog kunt aanleveren bij je opdrachtgever? Een beetje van jezelf, een beetje van AI. En is het niet makkelijk als je je aantekeningen van een interview in Word zet, en die er een tekst van fabriceert? Zelf doe je vervolgens het creatieve werk om er een uniek verhaal van te maken. Je krijgt meer werk gedaan in minder tijd en kunt je opdrachtgevers goedkoper helpen.

Het klinkt nog als toekomstmuziek, maar als je het mij vraagt is die toekomst dichterbij dan we denken.

Wat denk jij? Geloof je in een wereld waarin AI slimmer is dan de mens? Ik ben benieuwd!

Voordat je verdergaat…

Zelf beter leren schrijven? Meld je aan voor de gratis cursus Beter Schrijven in 30 dagen!

Beter schrijven in 30 dagen gratis cursus

Ook interessant

Gratis schrijftips ontvangen? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!