Tekstschrijver actief schrijven blogs betere teksten donna van de ven call-to-action

Schrijf betere teksten met deze 5 stappen


Is schrijven zeg maar niet je ding? Dan kan het opstellen van een mail al voelen als een onmogelijke opdracht. Voor je het weet ben je een half uur bezig om de juiste woorden te vinden. Ben jij veel te veel tijd kwijt aan schrijven terwijl het niet je werk is? Volg dan dit stappenplan om betere teksten te schrijven.

Stap 1: Schrijf op wat je denkt

Het grootste struikelblok als je schrijven lastig vindt, is dat je niet weet hoe je je gedachten onder woorden moet brengen. In plaats van ze op te schrijven, blijf je hangen op het beginpunt. Het resultaat is een cursor die angstvallig blijft knipperen op je verder witte beeldscherm. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om je boodschap uit te drukken. De eerste stap is daarom om gewoon op te schrijven wat je denkt. Houd je nog niet bezig met of je tekst grammaticaal klopt, maar zorg ervoor dat je boodschap op papier komt.

Stap 2: Bouw je tekst op

Nu de eerste woorden op papier staan, is het al een stuk makkelijker om verder te schrijven. Kijk eens goed naar je tekst. Waar staat het belangrijkste deel van je boodschap? Een goede opbouw is vaak:

  1. Kern van je boodschap
  2. Toelichting
  3. Oproep tot actie

Vraag je een collega om hulp in je mail, dan is je eerste taak om die boodschap concreet te formuleren. Een duidelijke vraag levert een duidelijk antwoord op, en dat is waar je op uit bent. Schrijf je een blog voor je website, dan wil je dat je lezers na de eerste regels weten waarom ze verder moeten lezen. Ook hier is het slim om de verwachtingen meteen helder te maken. Laat informatie die niks aan je boodschap toevoegt weg. Schrijven = schrappen.

Stap 3: Weg met worden

De grootste dooddoener voor een lekker leesbare tekst zijn passieve zinnen. Betrek je lezer in de tekst door actief te schrijven. Dat betekent concreet dat je ‘worden’ schrapt. Bekijk elke zin die dit woord bevat en bedenk of je hem anders kunt formuleren. De beste manier is om het onderwerp naar voren te halen. Een voorbeeld:

  • Mijn haar wordt geknipt door de kapper
  • De kapper knipt mijn haar

Heb je ‘worden’ nodig omdat het onderwerp van je zin niet bekend is? Probeer dan om ‘worden’ te vervangen voor ‘zijn’. In het voorbeeld:

  • Mijn haar is geknipt

Zeker in coronatijd is het nog weleens onduidelijk wie je haar heeft geknipt 😉

Stap 4: Schrap zullen

Zullen, kunnen, hebben: allemaal woorden die niet in elke zin waarde toevoegen. Vooral ‘zullen’ en ‘zouden’ zijn in heel veel teksten overbodig. Schrap ze en je merkt meteen dat je tekst stelliger, overtuigender en prettiger leesbaar is. Kijk maar:

  • Wij zullen binnenkort contact met u op gaan nemen
  • Wij nemen binnenkort contact met u op

De laatste versie klinkt overtuigender. Bijkomend voordeel is dat je minder woorden nodig hebt om hetzelfde te zeggen. Teksten die snel tot de kern komen, zijn over het algemeen betere teksten.

Stap 5: Wissel af

Je laatste stap richting een betere tekst is om een ritme aan te brengen in je zinnen. Wissel korte zinnen af met lange, varieer in je woordkeuze en gebruik witruimte. Er bestaat geen vaste formule richting een tekst die lekker leest. Wel is het bekend dat kortere zinnen beter leesbaar zijn dan lange. Ook enters en tussenkoppen helpen je lezer. Maak hier daarom gebruik van. Kijk of je komma’s kunt veranderen in punten en opsommingen in bulletlists. Houd het wel binnen de perken: niemand zit te wachten op een tekst met 10 bulletlists of alinea’s die bestaan uit twee zinnen.

En de grammatica dan?

Spelling en grammatica. Ze zijn tegelijkertijd overschat en onderschat. Overschat, omdat het echt niet de belangrijkste dingen zijn die bepalen of een boodschap goed overkomt. Maar ook onderschat, omdat ze je geloofwaardigheid maken of breken. Een tekst kan nog zo grammaticaal correct zijn, als de boodschap onduidelijk is gaat niemand ‘m begrijpen. En ook al is je boodschap nog zo helder, als je de ene spelfout na de andere maakt neemt niemand je serieus.

Mijn tip is om gebruik te maken van je spellingchecker. Twijfel je over een schrijfwijze? Voer je vraag in bij Onze Taal en je hebt het antwoord. Met alle tools die er zijn om ons te helpen, moeten we spelling ook niet groter maken dan het is.

Schrijf zelf betere teksten (of laat dat doen)

Net als voor veel dingen geldt ook voor schrijven: oefening baart kunst. Schrijven is een ambacht dat je leert door het veel te doen. Toch komen bij de een de woorden veel makkelijker op papier dan bij de ander. Als je schrijven verschrikkelijk vindt, acht ik de kans klein dat je het met een paar tips opeens wel graag doet. En als het je veel tijd kost, verander je niet zomaar in een rappe woordkunstenaar.

Stel jezelf daarom de vraag of het voor jou de moeite waard is. Zeker als je ondernemer bent, kun je je tijd wel besteden aan wat anders. Je schrijfwerk uitbesteden kost geld, maar als je de uren die je bespaart vervolgens kunt factureren bij een klant, levert het juist geld op. Het is maar net waar je je tijd het liefst aan besteedt.

Schrijf jij het liefste zelf of laat je het graag aan een professionele tekstschrijver over? Ik ben benieuwd!

Voordat je verdergaat…

Graag beter leren schrijven? Meld je aan voor de gratis cursus Beter Schrijven in 30 dagen!

Beter schrijven in 30 dagen gratis cursus

Ook interessant

Meer schrijftips ontvangen? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!