Ns business card ervaring zzp starter

25 juni 2019

Het OV en ik hebben een haat-liefdeverhouding. Zo, dat is eruit. Vooral de bus is niet voor mij weggelegd. Wagenziek worden in de bus is geen fijne ervaring kan ik je vertellen. Vooral niet als je met 70 anderen op elkaar gepropt staat. Maar gelukkig is het OV meer dan alleen de bus. Ik ben tijdens mijn studie jarenlang elke dag met de trein naar Tilburg gegaan. Ideaal, want het station was bijna op de campus.

Zakelijk reizen met het OV

Daarna verloor ik de trein een beetje uit het oog. Als je op fietsafstand van je werk woont, dan pak je – duh – de fiets. Maar sinds ik ben begonnen als freelance tekstschrijver, heb ik me weer een aantal keer begeven richting Den Bosch Centraal. En omdat je als zzp’er zakelijk kunt reizen, besloot ik dan maar meteen een NS Business Card aan te vragen.

Wat is het verschil tussen zakelijk en privé reizen?

Laat me je meteen uit de droom helpen: zakelijk reizen betekent niet per se eersteklas reizen. Jammer joh. In de praktijk merk je dus bijzonder weinig verschil. Het enige wat anders is, is de manier waarop je betaalt. Als consument (privé dus) betaal je de btw in het tarief van je treinkaartje. Als ondernemer mag je die btw aftrekken en ben je dus iets goedkoper uit. Verder heb je ook belastingvoordeel van je reiskosten.

Mijn ervaring met de NS Business Card

Omdat een NS Business Card aanvragen gratis is – oké, je moet je rekeningnummer bevestigen door 1 cent over te maken – besloot ik het erop te wagen. Een paar dagen later landde de OV-kaart in mijn brievenbus. Ook handig trouwens: je hoeft er geen prachtige pasfoto op te zetten. Alleen je bedrijfsnaam (en daar ben je hopelijk trots op). De volgende dag had ik een afspraak in Tilburg en kon ik mijn nieuwe aanwinst meteen gebruiken.

Het allergrootste voordeel

In tegenstelling tot de ‘normale’ OV-chipkaart, hoef je de NS Business Card niet op te laden. Ofwel: nooit meer rennen naar de trein, inchecken en dan … erachter komen dat je geen saldo meer hebt 🤦‍♀️

Je checkt gewoon in bij je vertrek en weer uit als je op je bestemming bent. Het excuus ‘ik moest mijn saldo nog opladen’ voor een gemiste trein kun je dus niet meer aanvoeren. Hoe duur je treinreis was? Daar kom je achter als NS je aan het einde van de maand een factuur stuurt.

Conclusie: hoe bevalt het?

Goed! Hoewel ik nog steeds vaak de auto pak, maakt deze kaart het wel een stuk makkelijker om met het OV te reizen. Vooral als je middenin de stad een afspraak hebt. Ik las dat NS nog meer services heeft bij de Business Card, maar daar heb ik vooralsnog geen gebruik van gemaakt.

Wil je zelf een gratis NS Business Card aanvragen? Bekijk hier de kaart speciaal voor ZZP’ers.
Goed om te weten: als je deze link gebruikt en de kaart aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou is de kaart nog steeds gratis.

Ook interessant

Starten als zzp’er: een zakelijke rekening openen