duurzaam website tekstschrijver

Is jouw website duurzaam? Zo test je het


Duurzaam is hot. Ik kan nu een slechte woordgrap maken door te zeggen dat het net zo hot is als de aarde als we niet oppassen. En zoals je ziet, doe ik dat ook. Schaamteloos.

We kennen allemaal de standaard oplossingen om duurzamer te leven. Maar soms zit het beperken van je CO2-uitstoot in een onverwachte hoek. In je website bijvoorbeeld. Want zonder dat je het merkt, verbruik je daarmee energie.

In dit blog lees je hoe je erachter komt of jouw website duurzaam is én wat je kunt doen om deze duurzaamheid te verbeteren.

Check: is mijn website duurzaam?

Voordat je begint met optimaliseren, heb je een startpunt nodig. Dat vind je op Website Carbon. Deze pagina berekent hoeveel CO2-uitstoot één bezoek aan je website veroorzaakt en vergelijkt dat met de andere pagina’s die getest zijn op deze site.

Hieronder vind je mijn resultaten:

Uitstoot website

Tot mijn (positieve!) verrassing doet mijn website het heel goed. 84% beter zelfs dan gemiddeld. Verder scrollend zie ik dat dit o.a. te danken is aan hosting met duurzame energie. Wist ik niet, maar dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Voor de 10.000 bezoekers die ik per jaar mag verwelkomen op mijn website, kan ik volgens Website Carbon ook:

  • 2.734 koppen thee zetten (zo’n 7,5 per dag, dat haal ik niet)
  • 337 kilometer rijden met een elektrische auto (heb ik niet)
  • En 1 boom planten om de boel weer op te nemen (tellen 15 kamerplanten ook?)

Mijn website scoort dus op groen vlak vrij goed. Al was het maar vanwege mijn groene huisstijl😉 Maar wat kun je doen als jouw website niet zo duurzaam blijkt? Hieronder vind je 5 tips.

Tip 1: Stap over op duurzame hosting

De meest voor de hand liggende stap richting een duurzame website, is groene hosting. Het laten draaien van je website kost energie. Als deze energie uit een duurzame bron komt, ben je al meteen beter bezig. Online zijn er genoeg opties te vinden.

Let er ook meteen op dat het datacenter in de buurt van je doelgroep zit. Voor een Nederlandse website, kies je dus voor een datacenter in Nederland. Zo hoeft je data namelijk minder ver door de telecomnetwerken. En dat scheelt ook weer energie.

Tip 2: Maak je website gebruiksvriendelijk

Aan het andere eind van de keten zit de gebruiker. Het apparaat waarop iemand je website bezoekt, kost natuurlijk ook energie. Hoe minder tijd iemand hoeft te spenderen op je site, hoe minder energie diegene verbruikt. Zorg ervoor dat mensen snel en makkelijk het antwoord op hun vragen kunnen vinden om je impact te verkleinen.

Een gebruiksvriendelijke website is het begin. Dingen zoals SEO, een goede lay-out en begrijpelijke teksten volgen snel daarna. Ze waren al belangrijk vanuit commercieel perspectief, maar ook op duurzaamheidsgebied brengen ze dus voordeel. Win-win.

Tip 3: Verklein afbeeldingen

Hoe groter de fotobestanden op je website, hoe meer data bezoekers moeten laden om een pagina te openen. En meer dataverbruik betekent minder duurzaamheid. Moet je dan maar alle foto’s schrappen? Zeker niet. Het is heel eenvoudig om je foto’s te verkleinen.

Zelf gebruik ik hiervoor Tiny PNG. Op deze website upload je je foto’s, om ze vervolgens te downloaden als kleinere bestanden. Hoe kleiner je foto, hoe minder data het laden kost. Simpel maar doeltreffend.

Tip 4: Speel video’s niet automatisch af

Video is een dataslurper. De duurzaamste keuze is daarom om geen video’s te plaatsen op je website. Maar goed, dat is niet voor iedereen een optie. Vanuit marketingperspectief doet video het namelijk wél heel goed.

Kies er daarom voor om video’s niet automatisch te laten afspelen. Bezoekers kunnen dan zelf kiezen om de video te bekijken als het hen uitkomt. Aangezien niet iedereen dat doet, bespaar je zo toch wat CO2.

Tip 5: Houd het simpel

De sleutel tot een duurzame website, is minimalisme. Natuurlijk kun je je webbouwer vragen om een schone code te schrijven. Maar als je zelf een ontwerp aanlevert met knipperende beelden, meebewegende buttons en felle kleuren, heeft dat weinig zin. Houd het daarom simpel. Dat wil zeggen:

  • Kies voor een bekend lettertype, zoals Calibri of Arial. Dit staat al op de meeste apparaten en hoeft daarom niet extra gedownload te worden
  • Maak pagina’s statisch, zodat er niet bij elke scrollbeweging nieuwe content geladen wordt
  • Ontwikkel een donkere modus. Wit verbruikt op het scherm meer energie dan zwart. Donker maakt dus groener

Is jouw website duurzaam?

Zo bekeken is het logisch dat mijn website aan de goede kant van de duurzaamheidsschaal zit. Minimalistisch was zo’n beetje de enige input die ik de designer gaf toen hij het ontwerp maakte. Ik heb geen donkere modus, maar daar staat tegenover dat ik aan bijna alle andere punten wel voldoe. *Geeft zichzelf schouderklopje*

Heb jij weleens nagedacht over de duurzaamheid van je website? Wat is jouw score volgens Website Carbon? Ik ben benieuwd!

Voordat je verdergaat…

Aan de slag met je online zichtbaarheid? Download dan het gratis e-book!

E book voor zzp ers

Ook interessant

Gratis marketingtips ontvangen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief