portfolio-update 2022 tekstschrijver

Portfolio-update: tweede helft van 2022


Laten we beginnen met het grootste cliché aller tijden: wat vliegt de tijd. Naar mijn idee schreef ik de laatste portfolio-update een paar weken geleden. En toch is het alweer tijd voor een nieuwe. Bij deze: lees mee met de tweede helft van 2022.

Nieuwe opdrachtgevers

Traditiegetrouw zijn de laatste maanden van het jaar ook de drukste maanden van het jaar voor mij. Acties voor de feestdagen, teksten die nog af moeten voor het einde van het jaar… Alles komt samen. Ook dit jaar waren vooral oktober en november weer rennen, vliegen, en doorgaan. Om te beginnen voor wat nieuwe opdrachtgevers.

Noshirt

Op LinkedIn zag ik een oproep voorbijkomen: Noshirt zoekt een vervanger voor trouwe tekstschrijver Carolien. De tekst klonk me als muziek in de oren en dus kon ik het niet laten om een bericht te sturen. Met resultaat. Een paar weken later maakte ik kennis met het team van Noshirt op hun kantoor in De Bilt en kreeg ik een stapel Noshirts mee om uit te testen.

En ze zitten lekker. Maar dat is niet het enige, want wat is het een feest om voor dit bedrijf te schrijven. Eén van mijn eerste opdrachten was: schrijf een blog, social updates en nieuwsbrieven over Green Friday. Het resultaat lees je hier. Momenteel zijn we bezig met de activaties voor het nieuwe jaar. Ik kan niet wachten om dit toffe merk verder mee uit te bouwen.

Avans Hogeschool

‘Hoi Donna, heb jij tijd om voor ons op korte termijn teksten te redigeren?’ Dat was het appje dat ik ontving van Avans Hogeschool. We belden, namen de opdracht door en ik ging aan de slag.

Waarmee? Met het herschrijven van teksten voor keuzemodules. Docenten van de modules hadden deze teksten aangeleverd. Maar zoals dat gaat als je verschillende mensen ergens tegelijk aan laat werken, was de consistentie tussen de teksten ver te zoeken.

Aan mij de schone taak om die consistentie wél aan te brengen, en de teksten tegelijkertijd aantrekkelijk te maken voor studenten. Inclusief herschrijven naar B1-niveau. Zo gezegd, zo gedaan. Een paar dagen later las ik in mijn mail: “Fantastisch! Mijn collega’s waren ook enorm blij met de teksten. Ik ga het magazine vullen.” Tof om dit compliment te ontvangen.

Gusto Media

Jaren geleden – nog voor ik voor mezelf werkte – belde ik met Jasper de Weerd van Gusto Media. Hij zocht tekstschrijver en was via Femke Kamps bij mij terecht gekomen. Destijds was het door mijn fulltime baan bij een reclamebureau niet haalbaar om veel te freelancen.

Maar: wat in het vat zit, verzuurt niet. In oktober besloot Femke om mijn naam nog een keer te noemen. Jasper en belden opnieuw, en deze keer was de match snel gemaakt. Ik ging op pad voor nieuwbouwproject Cruquius in Amsterdam en Duin in Almere. Niet alleen om teksten te schrijven, maar ook om de productie en interviews voor video’s te doen. Kwam mijn ervaring bij dat reclamebureau toch weer van pas 😉

Voor Duin schreef ik o.a. de brochure van Porto, een nieuwe woontoren die in januari 2023 in de verkoop gaat. Met een leuk interview met de architect – eerst telefonisch en later op beeld – kan het bijna niet anders dan dat de luxe appartementen als zoete broodjes over de toonbank gaan.

Bestaande opdrachtgevers

Ook mijn vaste opdrachtgevers legden weer genoeg werk bij mij neer. Uiteraard tot mijn blijdschap. Hieronder een overzicht.

Capital Advertising

Nieuwsbrieven, creatieve concepten, webteksten: het werk bij een reclamebureau is divers. Zo ook de opdrachten die ik krijg van Capital Advertising. Gelukkig houd ik van afwisseling. Voor dit reclamebureau uit Den Bosch schreef ik o.a. de nieuwsbriefteksten voor softwarebedrijf Ideo, webteksten voor belasting- en notariskantoor Taxperience en verschillende teksten voor hun eigen website en nieuwsbrief.

Zelfstroom

Zelfstroom is een jong, enthousiast en duurzaam bedrijf. Dat maakt het voor mij altijd leuk om voor hen te schrijven. De afgelopen maanden interviewde ik o.a. medewerker Geert over zijn tips om duurzaam te leven (en stak ik daar zelf ook nog wat van op) en klant Gijs over de zonnepanelen die hij huurt via Zelfstroom.

Daarnaast ontdekte ik wat een hectische wereld er achter de energiemarkt schuilgaat. Vaker dan eens was een blog al achterhaald voor we de kans hadden om het online te zetten. Eerst door de hoge energieprijzen, daarna door het aangekondigde prijsplafond. Maar hé, ook flexibel zijn is onderdeel van het vak. En dus passen we de tekst gewoon aan zodat de klanten van Zelfstroom een begrijpelijk antwoord krijgen op hun vragen.

Hello New Day

Voor opdrachtgever van het eerste uur schreef ik wederom blogs voor hun – vernieuwde! – website. Deze keer sprak ik met Cassandra Vugts van SPARK Campus in Den Bosch. Zij vertelde hoe ze heel bewust kijkt waar ze energie van krijgt én waar energie weglekt. Een inspirerend gesprek waar ik zelf ook weer nieuwe dingen van opstak.

Daarnaast ging ik in gesprek met Bas Ruyssenaars van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Zoals de naam al doet vermoeden, is hij expert in het omzetten van gênante fouten naar wijze lessen. Wist jij bijvoorbeeld dat de post-it het gevolg was van een poging om supersterke lijm te maken? Ik niet. En ik gebruik ze toch al mijn hele leven.

CAMINO

CAMINO is inmiddels ook al een project dat voor mij twee jaar loopt. In de zomer ging ik zitten om wat nieuwe formats te bedenken voor dit Fieldlab over voorspelbaar onderhoud in de infrasector. Het eerste resultaat – met het concept ‘De droom van…’ – staat inmiddels online.

Daarnaast schreef ik LinkedIn-updates vooruit om de zomer en periodes waarin het nieuws stil ligt door te komen. Met polls proberen we de engagement te verhogen en meteen nieuwe ideeën op te doen voor content. Met bijna 600 volgers op de teller groeit deze pagina gestaag.

VVBHUSAN

In de vorige update schreef ik al dat ik voor deze vaste opdrachtgever flink vooruit had gewerkt. Inmiddels staan de artikelen die ik voor de zomer schreef online. Zo interviewde ik verschillende klanten over de afhaalkluis, om zo de klanten die deze kluis nog niet kennen te informeren over het bestaan én de werking.

Daarnaast reisde ik af naar Limburg om daar te praten met de schilders die de Sint-Brigidakerk in Noorbeek opknapten na een grote brand. Een ontzettend gaaf project waar heel veel precisiewerk bij kwam kijken. In Oudenbosch knapte Mathieu Maas een in verval geraakt monumentaal pand op. Dankzij de komst van 3 appartementen in dit pand weer in ere hersteld.

Tot slot sprak ik met Dennis van Gorp, die samen met leerling-schilders een school in Tilburg opknapte. VVBHUSAN besloot de verf te sponsoren, om zo de jongeren uit de stad te helpen. Mooi om ook dit soort samenwerkingen vast te mogen leggen.

Schildersbedrijf Van de Looy

We blijven nog even in de verfsferen, want ook voor Van de Looy verzorgde ik de updates op hun social media. In de drukte lukt het hen niet om nieuws en projecten te delen. Dus ben ik niet alleen degene die de posts plaatst, maar ook de persoon die herinneringen blijft sturen. Met alle liefde, want zo zorgen we er samen voor dat meer mensen zien wat voor moois ze maken.

PFZW

Voor PFZW schreef ik weer de teksten voor het magazine van hun jongere doelgroep. Deze keer interviewde ik hiervoor o.a. Amber Kortzorg, presentator van Kassa. Het resultaat hiervan lees je in de online versie van het magazine, dat bij een half miljoen zorgmedewerkers op de mat viel.

Ook sprak ik met oncologieverpleegkundige Mandy Dronkers. Zij verleent langdurige zorg aan patiënten met kanker. Ik vond het ontzettend bijzonder dat ze haar verhalen met mij wilde delen. Mensen zoals Mandy bewijzen dat verpleegkundigen écht hart hebben voor hun patiënten. Haar verhalen bezorgden me meerdere keren kippenvel en ik had er uren naar kunnen luisteren. Een greep uit het bijzondere gesprek lees je hier.

Op naar 2023

Wauw, wat een jaar was het weer. Altijd goed om even stil te staan en terug te blikken op alles wat er is gebeurd. Voor nu is het voor mij bijna tijd voor kerstvakantie. En daarna? Weer volop aan de slag met nieuwe projecten!

Ook interessant

Gratis marketingtips ontvangen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief