Blog tekstschrijver portfolio update interviews met bn'ers

Portfolio-update: deel 2 van 2021


Het jaar zit er weer op. Tijd voor een terugblik op mijn opdrachten van de tweede helft van 2021. Of eigenlijk: de vier maanden na de zomervakantie. Want toen verscheen de update van de eerste helft van het jaar.

Als je me vraagt om een samenvatting te geven van de afgelopen maanden, dan waren ze in één woord druk. Vanaf begin oktober tot nu heb ik nauwelijks stilgezeten. Fijn is dat zeker, maar ik kijk inmiddels wel enorm uit naar de kerstvakantie.

Voordat het zover is geef ik je hierbij een kijkje in mijn leven als freelancer. Met soms bizarre wendingen…

Mijn offerte bij prinses Laurentien

Tja, ik vraag me nog steeds af hoe ik dit voor elkaar kreeg. Maar: dit jaar heeft prinses Laurentien één van mijn offertes bekeken (en goedgekeurd, hoera!). De opdracht was het interviewen van beleidsmakers en jongeren over de zaken die ze moeten regelen als ze 18 worden. De prinses is betrokken bij de Alliantie Digitaal Samenleven, waar ik deze teksten voor schreef.

Zie hier hoe ik op dit nieuws reageerde:

Laurentien offerte whatsapp

Het boekje is na publicatie verstuurd naar de partners van het project. Het eindresultaat vind je hier.

Wrakkenpaspoorten voor de Provincie Flevoland

In diezelfde week volgde er nog een bijzonder verzoek, deze keer vanuit de Provincie Flevoland. De Beleidsadviseur cultureel erfgoed en archeologie mailde met de vraag of ik wrakkenpaspoorten wilde herschrijven voor de provincie. Ja, hier had ik zelf in de eerste instantie ook meer uitleg bij nodig.

Komt-ie: in Flevoland zijn – toen het gebied nog zee was – veel schepen vergaan. Een deel van deze scheepswrakken ligt nu nog in de bodem. Gewoon bij boeren onder het weiland, in het bos of zelfs onder fietspaden. De provincie wil deze wrakken behouden, zodat archeologen hier in de toekomst nog meer onderzoek naar kunnen doen.

Daar hebben ze de hulp van landeigenaren bij nodig. Vandaar de wrakkenpaspoorten: deze vertellen over de geschiedenis van het wrak, om eigenaren van het land een inkijkje te geven in ‘hun’ scheepswrak.

Uiteindelijk herschreef ik 73 wrakkenpaspoorten. Buiten het ‘gebruikelijke’ werk, vond ik het vooral zó bijzonder dat er onder de grond nog restanten van bijvoorbeeld de VOC liggen. Dankzij deze opdracht heb ik niet alleen geschreven, maar vooral veel geleerd over de geschiedenis van ons land.

Interviews met BN’ers

Ook al heb ik dit vaker gedaan (*klopt op eigen schouder*), interviews met BN’ers blijven altijd leuk om te doen. Al was het maar vanwege de reportagestijl waarin PFZW dit aanpakt. Vlak na de zomer ging ik op pad met Jet van Nieuwkerk – yep, dochter van De Wereld Draait Doorrrrrr – bij Ziekenhuis Gelderse Vallei. Hier kregen we een letterlijk kijkje in de keuken bij dieetkok Elwin.

In het interview vertelde Jet wat het moederschap voor haar betekent en hoe ze rust vindt in eten koken. Magazine Goed Bezig viel in november bij 500.000 jonge medewerkers in de zorg op de deurmat. De digitale versie lees je hier. Samen met Femke Kamps schreef ik ook de andere artikelen voor het magazine.

Voor het online platform van Goed Bezig verscheen daarnaast ook dit artikel met leuke tips van Jet.

Goed bezig jet van nieuwkerk tekstschrijver interview bn'ers

In december ging ik wederom op pad voor PFZW, dit keer voor een interview met Nick Schilder. Hier kan ik nu nog niet meer over verklappen. Het magazine waar deze reportage in verschijnt, komt uit in maart van het nieuwe jaar.

Teksten voor Tonone

Net als de Provincie Flevoland vond ook Tonone mij via Google. Blijkt die website toch te werken 😉 Tonone ontwerpt en maakt designlampen vanuit Den Bosch.  Na een kennismakingsgesprek en een eerste tekst voor de zomervakantie, ging ik de afgelopen maanden écht voor ze aan de slag.

En ook hier gaat het over meer dan alleen tekst. Alleen gaat het me in dit geval waarschijnlijk geld kosten. Want wat zijn die lampen mooi! Terwijl ik schrijf over bureaulampen en Beads, verlekker ik me aan de prachtige kleuren en designs van deze lampen. Grote kans dat er binnenkort één zijn weg naar mijn casa vindt.

Overige opdrachten

Buiten de nieuwe (en bijzondere) opdrachten die voorbijkwamen, liep ook het ‘normale’ werk voor mijn vaste opdrachtgevers door. Hieronder een greep uit de artikelen die online kwamen.

Hello New Day

Dit innovatiebureau is al vanaf dag 1 een vaste klant. Ontzettend blij met zo’n langdurige samenwerking. De afgelopen maanden interviewde ik o.a. Lennert de Jong van CitizenM over winnen (lees het artikel) en Geert van Herwijnen van WEA Rivierenland over veranderen van je koers (lees het artikel). Ook de andere artikelen op deze website zijn overigens van mijn hand, mocht je meer voorbeelden willen – of gewoon geïnspireerd willen raken om te innoveren, want daar zijn ze voor geschreven.

Fieldlab CAMINO

Voor World Class Maintenance, een stichting die streeft naar 100% voorspelbaar onderhoud, ging ik weer aan de slag. Zo sprak ik met Paul Kootwijk van ProRail over slimme camera’s en sensoren (lees het artikel) en interviewde ik Corine Hoogenbosch van Waternet over het steeds grotere belang van Smart Maintenance (lees het artikel). Beide mooie gesprekken met mensen die passie hebben voor hun werk. Altijd een plus bij interviews 🙂

VVBHUSAN

Ook verfgroothandel VVBHUSAN is inmiddels een vaste – en vooral fijne – opdrachtgever in mijn portfolio. De afgelopen maanden schreef ik over de investeringsaftrek voor schilders (lees het artikel) en een superslimme oplossing voor vervuilde voegen (lees het artikel). Achter de schermen herschreef ik het personeelshandboek. Een flinke klus, maar wel één met een mooi resultaat. Vind ik dan – het personeel krijgt het nieuwe handboek begin 2022 pas te zien.

Verfland

Als dochteronderneming van VVBHUSAN is Verfland eveneens een klant die vaker terugkomt. Eerder schreef ik voor dit bedrijf al de websiteteksten. De afgelopen maanden hield ik me bezig met de Facebookposts voor het bedrijf. Hoewel ik zelf geen fervent bezoeker meer ben van dit sociale medium, keerde ik graag even terug om een advertentiecampagne op te zetten en nieuwe posts te bedenken.

Instituut Gwenny

Voor schoonheidsspecialiste Gwenny schreef ik eerder vorig jaar al nieuwe websiteteksten. Nu haar website live is, klopte ze bij mij aan om ook de SEO onder handen te nemen. Gwenny scoort al goed op ‘sugaring Eindhoven’. Hopelijk komen daar dankzij de SEO-inspanningen nog meer pagina’s bij.

2022 kan beginnen

Hoewel er nog veel meer teksten uit mijn toetsenbord (en hoofd) kwamen de afgelopen maanden, lijkt het me goed om er nu een einde aan te breien. Nou ja, nog één kleine afsluiter dan. Begin 2021 nam ik me voor om elke maand mijn nieuwsbrief te versturen. En dat is – jawel – gelukt! Soms op de allerlaatste dag van de maand, maar hé – doel behaald.

Uiteraard ga ik mijn best doen om deze goede trend dit jaar door te zetten. Ook meelezen? Schrijf je dan hieronder in. Voor dit jaar moet ik mijn eigen socials maar eens gaan oppakken. Die liggen namelijk wél onder een dikke laag stof…

Tot de volgende update!

Ook interessant

Gratis tips over schrijven en content ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief