Bloggen volhouden kosten levert op creatieve teksten nieuwsbrief versturen

5 trucs voor het schrijven van creatieve teksten


Oei. Dwaalt zelfs jouw eigen aandacht af tijdens het nalezen van een tekst? Dan is het tijd voor actie. Ja, in je schrijfproces, maar nog veel meer in je tekst. Alleen: je lezer bij de les houden is makkelijker gezegd dan gedaan. Of kan ik beter zeggen: geschreven? In dit blog lees je 5 tips voor het schrijven van creatieve teksten.

#1 Schets een herkenbare situatie

Een slimme manier om mensen meteen bij je tekst te betrekken, is door een situatie te schetsen. Ga het liefst voor iets dat veel mensen herkennen. Bijvoorbeeld het moment waarop je een steekproef krijgt in de supermarkt. Je wéét dat je alles netjes hebt gescand, en toch sta je gespannen te wachten op goedkeuring van de caissière.

Door in je blog een herkenbare situatie te schetsen, voelen lezers zich meer verbonden met je tekst. Dit houdt ze beter bij de les. Zie het als een wake-up call: terwijl de gedachten langzaam afdwalen tijdens het lezen, trekt een situatieschets de aandacht weer terug naar de tekst.

#2 Maak het levendig

Een situatie beschrijven is nog effectiever als je er een levendig verhaal van maakt. Bekijk het voorbeeld hierboven nog eens, en lees dan hoe de levendige versie hieronder eruitziet:

“Zodra je al je boodschappen hebt gepakt, sluit je aan bij de pinkassa. Shit, een steekproef. Ja, natuurlijk heb je alles gescand. Dat doe je altijd. Terwijl de caissière je banaan erbij pakt, breekt het zweet je uit. Je herinnert je nog dat je hem afwoog en de bon printte. Maar of je die gescand hebt… Black-out! Oh, gelukkig, hij wordt groen. Dan volgt het verlossende woord: ‘helemaal goed’. Uit pure opluchting maak je nog de kapitale vergissing om bij het afrekenen te zeggen: ‘pinnen alsjeblieft’. Snel weg hier!”

Natuurlijk is deze beschrijving (lichtelijk ;-)) overdreven, maar de boodschap is duidelijk. Door emoties en details van een situatie toe te voegen aan je beschrijven, wordt je verhaal levendig. En dat is precies wat je lezer nodig heeft om bij de les te blijven.

#3 Lijst met een twist

Opsommingen zijn altijd een goed idee om te gebruiken in je tekst. Ze helpen je lezer om het overzicht te bewaren en doen het goed in zoekmachines. Kan je tekst nog wel wat luchtigheid gebruiken? Maak ‘m dan met een twist. Een paar voorbeelden:

  • Je schakelt mij in voor goede teksten, inspirerende blogs en tenenkrommende woordgrappen
  • Tekstschrijver, content marketeer en amateurjongleur
  • Volg mij voor praktische schrijftips, handige stappenplannen en gekke kattenfoto’s

Door de lijst een onverwacht einde te geven, houd je lezers bij de les en tover je een glimlach op hun gezicht. Wedden dat ze deze lijst beter onthouden dan de standaardversie?

#4 Maak vergelijkingen

Een andere manier om je teksten toegankelijker te maken, is door verbanden te leggen. Vergelijk het leren schrijven van een blog bijvoorbeeld met het volgen van rijlessen. Eerst hoef je alleen te sturen (zinnen achter elkaar te zetten), later ga je ook schakelen (structuur aanbrengen) en op het overige verkeer letten (je lezer betrekken). Zodra je alles onder de knie hebt, is het tijd om de radio aan te zetten en keihard mee te zingen (humor aanbrengen in je tekst).

Vergelijkingen maken kan ook op een andere manier. Bijvoorbeeld door twee abstracte dingen te vergelijken met iets wat iedereen kent. Een voorbeeld:

“Taal en spreekwoorden horen bij elkaar als boerenkool en worst. Als Bassie en Adriaan. En als zon, zee en strand.”

Door in je vergelijking onderwerpen mee te nemen die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, komt het punt dat je over wilde brengen (het feit dat taal en spreekwoorden bij elkaar horen) veel beter over. En blijft het beter hangen bij je lezer.

#5 Wissel af in zinslengte

Wie zegt dat een zin uit meerdere woorden moet bestaan? Precies. Door af te wisselen in de lengte van je zinnen, komt er een beter ritme in je tekst. Dat maakt het een stuk aangenamer om ‘m te lezen. Maar dat niet alleen: je lezer blijft ook beter bij de les.

Zie je wat hier gebeurt? Door vraagtekens, zinnen van slechts één woord, komma’s en dubbele punten te gebruiken, komt er afwisseling in de tekst. Is elke zin dezelfde lengte, dan verliest je lezer al snel alle aandacht. Jammer! Een korte zin houdt ze bij de les, net als het gebruik van leestekens.

Creatieve teksten: zo houd je je lezer bij de les

De aandacht van je lezer vasthouden is één van de lastigste opgaven bij het schrijven van een tekst. Met deze trucs voor het schrijven van creatieve teksten, ben je weer een stap dichterbij. Natuurlijk leent het ene onderwerp zich beter voor humor dan het andere. Toch is er ook in serieuze teksten genoeg ruimte om deze trucs toe te passen. Een vergelijking hoeft immers niet per se grappig te zijn, als die maar herkenbaar is.

Let op: je vergelijking moet wel dicht bij de lezer blijven. Gebruik je een vergezochte metafoor, dan zorg je alleen voor verwarring. Ook schuine grappen, inside jokes die alleen je collega’s snappen of gekunstelde zinnen zijn geen aanrader. Voer je je creativiteit te ver door, dan loop je het risico dat mensen je boodschap niet meer snappen.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van creatieve teksten? Neem dan gerust contact met me op.

Voordat je verdergaat…

Zelf beter leren schrijven? Meld je aan voor de gratis cursus Beter Schrijven in 30 dagen!

Beter schrijven in 30 dagen gratis cursus

Ook interessant

Meer schrijftips ontvangen? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!